بلند صلوات : اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
با تیناروسوروس رکس (T. rex) دایناسور مشهور گوشخوار با آن دست های کوچک که آشنا هستید. به نظر می رسد اندازه جثه این عزیز تنها چیزی نباشد که ما آن را دست کم گرفته ایم. مطالعات جدید حاکی از آن است که شاه دایناسور درنده، قوی ترین آرواره تاریخ را نیز داشته است.
این مطالعات توسط دانشگاه لیورپول انجام شده است. آنها با روش معکوس (بررسی نیروی گاز گرفتن حیوانات) موفق به اندازه گیری تخمینی قدرت آرواره این جانور شده اند. از همین روش معکوس برای بررسی سرعت دایناسورها بوسیله شواهد غیرمستقیم نیز استفاده می شود.
تخمین قبلی برای نیروی آرواره «رکس گندهه» (نامی خودمانی استفاده شده در کتب پارک ژوراسیک نوشته مایکل کرایتون) حدود 8000 تا 13400 نیوتن بوده است، اما در مدل جدید، تخمین ها حاکی از این است که شکارهای تیناروسوروس با نیروی 57000 نیوتن جویده می شده اند. (بیچاره ها!)
همچنین تیم تحقیقاتی، جمجمه های انسان، تمساح، تیناروسوروس جوان و آلواسوروس را در مقیاس جمجمه تیراناسارس بالغ، شبیه سازی کرده اند. دکتر کارل بیتز، از دپارتمان بیولوژی عضلانی اسکلتی دانشگاه توضیح می دهد:
برای ساخت این روش آنالیزی، ما آنچه را که از اسکلت تی رکس (T. rex) می توانستیم نتیجه بگیریم، برای ساخت مدل کامپیوتری آن بکار بردیم. این مدل به خوبی فاکتورهای آناتومیکی (ساختاری) و روان شناختی لازم هنگام گاز زدن را نشان می داد. سپس از کامپیوتر خواستیم یک گاز زدن را شبیه سازی کند و در آخر سرعت و قدرت آن را محاسبه کردیم. علاوه بر این ما آرواره چند حیوان کوچکتر را نیز به اندازه تی رکس بزرگ کردیم، اما هیچ کدام از آنها به قدرت تی رکس نبودند.
همان طور که گفته شده هیچ کدام از جمجمه ها حتی در مقیاس بزرگ نیز به قدرت رکس گندهه نیستند. این نشان می دهد، قدرت آرواره او فقط به علت اندازه بزرگش نبوده، ساختار آن نیز کاملا برای گاز زدن طراحی شده بوده و به این دلایل لقب کشنده ترین حیوان خشکی کل تاریخ را به خود اختصاص داده است. پس با توجه به توضیحات بالا ذکر این نکته ضروری است که تنها محل امن برای نشستن روی تی رکس، پشت آن است!
نارنجی